Concert IJsselzangers in Frankrijk groot succes.

 

Vanuit alle windstreken verzamelden zich het merendeel van de IJsselzangers in Zuid-Frankrijk op het terrein rond het huis van Nic. Visser in Lincel - St. Michel l'Observatoir in de Luberon (hartje Provence) op vrijdagmiddag 26 augustus 2005 om 17.00 uur. Na een hartelijk welkom van Nic. Visser, eigenaar van het voor dit doel omgedoopte terrein in camping "Pecheur", gingen de welkomstdrankjes er vlot in en werden de plaatsen verdeeld voor auto, caravan, tent, woonhuis en appartement. Zelfs de nabijgelegen camping "L'eau Vive" fungeerde als dependance.

 

En zoals de 'stellingen' (de flip-overvellen waarop van dag tot dag het uitgewerkte feestprogramma) van Nic. aan de binnenkant van de garagedeur aangaven, werd 's-avonds in colonne vertrokken naar Restaurant "Le Jardin" te Mane. In de tuin, hoe kan het anders, stond een lange gedekte tafel al klaar om de gasten te ontvangen.

In een korte tafelrede gaf de gastheer aan het plezierig te vinden dat iedereen veilig was aangekomen, dat ook Cor erbij was, en heette de enige niet IJsselzanger Wim en zijn echtgenote Jannie ook hartelijk welkom. Na een moment van stilte voor persoonlijk gebed liet een ieder zich de Franse gerechten, het water en de wijn goed smaken. Zelfs een enkele druppel regen die door de “ombrage” heen kwam werd niet als irritant ervaren.

Om circa 22.30 uur vertrek naar de slaapplaats, al of niet voorafgegaan door een slaapmutsje op camping "Pecheur". Je moest wel erg moe van de reis zijn wilde je dat voor die halve euro laten staan.

 

De volgende morgen was het "stokbroodontbijt" op camping "Pecheur" van 08.15 tot 09.00 uur en kon van 09.00 tot 10.05 uur volgens de 'stellingen' gerelaxed worden. Hierna vertrokken we naar Forcalquier voor een repetitie van 10.30 tot 12.00 uur. Het damesprogramma voor die tijd bestond uit: luisteren, en/of winkelen, en/of Forcalquier bekijken en/of koffie drinken op één van de vele gezellige terrassen.

De repetitie verliep zoals te verwachten: ongelijk (een aantal had de kathedraal nog niet eerder gezien) of het verkeerde nummer (de dirigent niet gezien want er was nog geen licht).

 

Om 12.45 uur vertrokken we met Nic voorop en Piet achter, voor een uitgebreide lunch naar "La Tonnelle" te Ongles. Het geplande eten onder de platanen werd door regen verstoord, maar de grote eetkamer had men in orde gemaakt en dit feest kon dus gewoon doorgaan. Alles paste precies en moest je toch nog even de handen wassen, dan kroop je gewoon onder de tafels door. Voor zover kon worden nagegaan (ook schrijver dezes zat klem tussen buurvrouw en open haard) had een ieder van de gerechten en de drank genoten. Na een tussenstop op camping "Pecheur" gingen we rond half vijf lopend naar Lincel. In het 12e eeuwse kerkje konden we eerst nog even inzingen, en vanaf 17.30 uur 'stroomde' de plaatselijke bevolking toe. Dat daarnà onze vaste supporters naar binnen mochten spreekt vanzelf! Alle beschikbare stoelen waren bijgezet. Het koor om 17.28 uur naar binnen want om 17.30 uur zou het concert beginnen. En tijd is tijd, soms ook in Frankrijk.

Tot genoegen van de Fransen en onszelf, maar bovenal tot eer van God werd een heerlijk moment beleefd.

Eenmaal weer terug op camping "Pecheur" zou zich een B.B.Q. festijn ontwikkelen waarin de eerste 3 consumpties inbegrepen waren, maar voor menigeen blijkbaar niet voldoende. Eenmaal verzadigd en verkwikt ging ook dit feestje als een nachtkaars uit.

 

De volgende dag, net als de dag ervoor èn daaropvolgend werd stilletjes ingeluid door onze vaste, maar vooral vroege, koffiezetter Hans. Met een lekkere kop koffie of thee en een opbeurend woord dat alle kwalijke verhalen van de afgelopen nacht deed verdwijnen, begon de nieuwe dag.

Stokbroodontbijt met alles erop en eraan, verzorgd door de 'dames van de keuken' ging erin als/en met koek.

 

Zondag 28 augustus 2005:

Om 10 uur verzamelen voor de grote kerkdeur van de kathedraal in Forcalquier, vervolgens een kwartiertje inzingen om uiteindelijk tijdens de mis onze bijdrage te leveren zoals beloofd.

Na de dienst allemaal op de koffie bij "Pecheur" en na de lunch met weer 3 consumpties relaxen tot 16.00 uur. Je kon zwemmen, zonnen, een dutje doen, lavendel knippen, volleyballen, korfballen en leuteren. Er was voor elk wat wils.

Toen het eenmaal 16.00 uur was geworden vertrokken we naar Forcalquier, teneinde om 16.20 uur een begin te maken met het inzingen.

Bij de door Everhard op het laatst gegeven aanwijzingen bleek geen woord Frans te zijn. Ook de grimas die ons moest aanzetten om toch vooral wat vriendelijker te kijken, bleek z'n uitwerking niet te missen. Samengevat: alleen maar mooi!

 

Inmiddels stroomden de mensen binnen. De kathedraal werd gevuld met Fransen, Duitsers, Engelsen, Nederlanders; van heinde en verre was men gekomen.

Een korte toespraak van de heer Tournebise, organisator van de concerten en ook vaste organist van de "Notre Dame du Marché, luidde het begin in van wat zou uitgroeien tot een daverend concert. Nagenoeg elk ten gehore gebracht nummer bracht de handen op elkaar voor applaus. De door Arie ten gehore gebrachte orgelstukken en de solozang van Nic zorgden met de zang van de IJsselzangers onder de bezielende leiding van Everhard voor een geweldig concert!

Na het slotnummer, The Rhythm of Life, werd een staande ovatie ontvangen als dank en voelden alle aanwezigen dat dàt ‘the tingle is in your life’.

Het behoeft geen betoog dat dit nummer als toegift herhaald werd.

 

Eenmaal weer terug op camping "Pecheur"  werd een aanvang gemaakt voor een overheerlijke B.B.Q. Deze en gene verhoogden de feestvreugde met een bijdrage in dichterlijke dan wel verhalende vorm, resp. begeleiding met een gitaar waar de snaren vanaf sprongen. Tot in de kleine uurtjes werd genoten van een grandioze dag in ons leven.

 

Ook maandag, 29 augustus 2005, bleek tot het feestweekend van de IJsselzangers te behoren. Helaas moest een enkeling gehoor geven aan de verplichtingen in Nederland.

Het programma voor deze dag bestond uit: 06.30 tot 08.15 uur koffie of thee bij Hans, en eenmaal wakker een aantal baantjes in het zwembad. Aansluitend ontbijt, afwassen en relaxen.

Om 10.30 uur naar de grote streekmarkt die het gehele centrum van Forcalquier bleek in te nemen. Jammer genoeg moest één onzer ervaren dat ook Frankrijk zakkenrollers kent.

Voor de lunch, met 'restjes' van de bbq, van 13.00 tot 14.00 uur op camping "Pecheur" en daarna weer een waslijst aan sport- en relax mogelijkheden.

Voor de liefhebbers zou om 17.00 uur een circa drie kwartier durende mooie wandeling in de omgeving plaats vinden onder leiding van Anneke en Elly. Het duurde iets langer vanwege het plukken en eten van wilde vijgen, de bezichtiging van het door Ria en Henk gehuurde huisje, en een 'bliksembezoek' aan de plaatselijke begraafplaats.

 

Even opfrissen, iets schoons aan, en om 19.15 uur met Jan voorop en Piet als hekke(en ramen)sluiter naar restaurant "La Tourette" voor 't afscheidsdiner.

Tot groot geluk had ons aller gastheer de in Nederland al gemaakte gerecht-keuze op papier gezet. Even een kleine opfrissing van het geheugen en een ieder kon genieten. Ook de samenzang, zij het wat later op de avond [!] ontbrak niet.

Aan Nic de eer de (vrouwelijke helft van de) directie als dank en goede zorgen ten afscheid te kussen, en dit met een presentje te onderstrepen.

Voor een enkeling nog een slaapmutsje bij Pecheur, dan slapen, en de volgende morgen na het ontbijt vertrekken richting Nederland.

Mensen, mensen, wat een weekend! Om nooit meer te vergeten. Bedankt Nic.

 

Een andere Hans.